Penta Vital

WYBARWIANIE OWOCÓW
POPRAWA JAKOŚCI PLONU

SKŁAD: % w/w (równoważny % w/v przy 20°C)
Tlenek fosforu (P2O5) rozpuszczalny w wodzie …………………………………. 15% w/w (21% w/v)
Tlenek potasu (K2O) rozpuszczalny w wodzie …………………………………… 20% w/w (28% w/v)
Bor (B) rozpuszczalny w wodzie ……………………………………………………. 0,1% w/w (0,14% w/v)
Mangan (Mn) schelatowany przez EDTA rozpuszczalny w wodzie …….. 0,1% w/w (0,14% w/v)
Molibden (Mo) rozpuszczalny w wodzie ……………………..…………… 0,01% w/w (0,014% w/v)
Zakres pH, który gwarantuje stabilność roztworu waha się w przedziale 4 – 7,3.

UPRAWY

DAWKOWANIE

TERMIN STOSOWANIA I ZALECENIA

Dolistnie

DRZEWA ZIARNKOWE

4 – 5 l/ha

Wykonać 3 zabiegi co 10-14 dni. Pierwszy zabieg wykonać 6 tygodni przed zbiorem. Uwaga: W przypadku problemów z wykonaniem 3 zabiegów, zastosować jednorazowo 12- 15 l/ ha w 800-1000l wody/ha w terminie ok. 3 tygodni przed zbiorem owoców.
DRZEWA PESTKOWE

3 l/ha

Na początku dojrzewania owoców – 2-3 zabiegi co 7 – 10 dni.
Po zbiorach owoców.
JAGODOWE

2 – 4 l/ha

Na początku dojrzewania pierwszych owoców, kolejne 2 zabiegi co 7 – 14 dni w dawce 2l/ha.
Po zbiorze owoców, a przed przebarwianiem liści.
WARZYWA
POD OSŁONAMI (Papryka, Pomidor)

1 – 2 l /
100 l wody

Wykonywać zabieg na początku dojrzewania pierwszych owoców, kolejne zabiegi w miarę potrzeb.
Maksymalną dawkę stosować przed zakończeniem zbiorów.
WARZYWA MIĘKKOOWOCOWE

3 – 4 l/ha

Na początku dojrzewania pierwszych owoców, kolejne 2 zabiegi co 7-14 dni.
WARZYWA KAPUSTNE

2- 3 l/ha

Pierwszy zabieg w fazie rozrostu róż/główek.
Drugi zabieg – 50% typowej wielkości.
WARZYWA KORZENIOWE

2- 3 l/ha

Wzrost i grubienie korzenia. Drugi zabieg po 14- 21 dniach
ROŚLINY OZDOBNE

150 – 250 ml/ 100 l wody
1 – 1,5 l/ha

Przez cały cykl uprawy.
SZKÓŁKI

500 ml/
100 l wody

Na zdrewnienie pędów.