VIT-ORG – płynny nawóz organiczny


SUBSTANCJE ORGANICZNE I POLISACHARYDY

  • Ogranicza negatywne skutki porażenia kiłą kapustnych
  • Poprawia właściwości fizyczne gleby oraz pobudza jej mikroflorę bakteryjną
  • Szybko i skutecznie odżywia rośliny
  • Ułatwia przyswajanie elementów odżywczych
  • Poprawia skuteczność stosowanych agrochemikaliów

DAWKOWANIE

UPRAWY DAWKOWANIE TERMINY STOSOWANIA I ZALECENIA
Dolistnie Doglebowo Dolistnie Doglebowo
DRZEWA OWOCOWE 2,5 – 5 l/ha 5 – 10 l/ha W trakcie wegetacji, po kwitnieniu 2-3 zabiegi co 15 dni. Przed siewem, sadzeniem roślin lub przy problemach
z glebą. Po ruszeniu wegetacji lub wysadzeniu roślin do gleby stosować dwukrotnie
w max. dawce. W przypadku łącznego stosowania z nawozami mineralnymi stosować dolną dawkę.
JAGODOWE 2 – 3 l/ha 5 – 10 l/ha Po ruszeniu wegetacji 2-3 zabiegi.
WARZYWA POD OSŁONAMI 2,5 – 3,5 l/ha 5 – 10 l/ha Po wysadzeniu roślin 2-3 zabiegi co 15 dni.
WARZYWA POLOWE 2 – 3 l/ha 5 – 10 l/ha Po wysadzeniu roślin wykonać 2-3 zabiegi co 14 dni.
ROLNICZE 1,5 – 2,5 l/ha 5 – 10 l/ha Po pełnych wschodach roślin lub ruszenia wegetacji wykonać 2-3 zabiegi co 14 dni.
ROŚLINY OZDOBNE 1,25 – 2 l/ha 1-2 l/1000 m2 Po wysadzeniu lub przed kwitnieniem co 15 dni.
FERTYGACJA: maksymalne stężenie roztworu 0,3%.
W uprawach pod osłonami stosować po dezynfekcji gleby w dawce 2 l/ 1000 m2.
OPRYSK GLEBY: zabieg wykonać w trakcie opadów lub na mokrą glebę z dużą ilością wody.

SKŁAD

Azot (N) organiczny 3% w/w (3,9% w/v)
Tlenek potasu (K2O) rozpuszczalny w wodzie 6% w/w (7,8% w/v)
Węgiel (C) organiczny 14% w/w (18,2% w/v)

POPRAWIA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE GLEBY ORAZ UŁATWIA PRZYSWAJANIE ELEMENTÓW ODŻYWCZYCH

VIT-ORG to płynny nawóz organiczny na bazie wyciągów roślinnych z polisacharydami. Charakteryzuje się koncentracją azotu i potasu w formie organicznej. Zawiera peptydy i aminokwasy, a w szczególności betainy, które pobudzają metabolizm ułatwiając pokonanie stresów środowiskowych tzw. abiotycznych.

VIT-ORG stosowany dolistnie wspomaga penetrację pestycydów i nawozów dolistnych, poprawia cechy jakościowo-ilościowe plonu. Stosowany doglebowo przynosi następujące korzyści:

  • pobudza mikroflorę gleby,

  • poprawia strukturę fizyczną,

  • zwiększa zawartość substancji organicznej,

  • zwiększa możliwość przyswajania nawozów doglebowych,

  • zmniejsza negatywne skutki zasolenia gleby.

Produkt można stosować we wszystkich uprawach także rolnictwie ekologicznym.